SMAŻENIE NA SUCHO

Dla Birmy i krajów ościennych dość charakterystyczne są ponadto mięsa i ryby smażone na sucho, tj. a z do całkowitego wysuszenia zwykle dość dużych kawałków, jadanych na zimno i gorąco. Z upodobaniem jada się w tym rejonie również mięsa su­szone, ryby, mątwy itp.; przed spożyciem zwykle przypieka się je na ogniu,a następnie tłucze, co powoduje ich zmięknięcie. Takie suszone i zarazem solone ryby zaczynają podczas ogrzewania wydzielać silną, dla osoby nie przywykłej nieprzyjemną, woń; później wszakże woń ta zanika.0      ile w Azji Wschodniej króluje niepodzielnie ryż gotowany bez żadnych dodatków, któremu towarzyszą zawsze jakieś dania lub chociażby solone świeże warzywa, pasty sojowe itp..— w Birmie oraz krajach sąsiednich gotuje się nierzadko ryż także na sypko, ale z • dodatkami, np. z mlekiem kokosowym, z drobno posiekanymi warzywami i mięsem (dodawanymi zwykle pod koniec gotowania).

Witaj na moim serwisie ! Zamieszczam tutaj wielotematyczne artykuły związane z hobby. Znajdziesz tutaj artykuły dla prawdziwych facetów. Zapraszam do czytania!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)